Kirjoituksia kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Pääasiassa urheilua, mutta myös joskus ajankohtaisia
asioita, politiikkaa, pohdintaa, haukkuja, kehuja jne. jne. ONNEKSI ON JALKAPALLO!

torstai 23. heinäkuuta 2015

Den mest ”mysteriska” spelare i Veikkausliiga trivs i Mariehamn - Albin Granlund är ligans enda spelare från Pargas

(Ursprungligen publicerad i Pargas Kungörelser 23.7.2015)

Pargas IF har under åren producerat kvalitativa spelare för den inhemska Veikkausliiga och dess föregångare FM-serien, spelare som klarat sig fint även utomlands. Efter Tommy Lindholm, Jonatan Johansson, Stefan Strömborg och Mathias Lindström är det endast Albin Granlund från Pargas som upprätthåller Piffens rykte på de inhemska ligaplanerna. Man ska inte heller glömma Jessica Lagerblom (f. Thorn), Anna Westerlund och Julia Tunturi, som upprätthållit pargasdamfotbollens nivå på inhemska och även utländska planer.

Det är tio år sedan som Granlund representerade Piffen. Säsongerna 2006-07 spelade han i ÅIFK i både Tvåan och Trean och säsongerna 2010-13 i Rovaniemen Palloseura, Liga och Ettan. Nu representerar han för andra säsongen IFK Mariehamn.



– Jag har trivts här riktigt bra och jag tror på våra möjligheter under den här säsongen, funderar Granlund efter söndagens Jaro-match.

Matchen var den första för Granlund efter en skada på bakre låret som han fick i RoPS-matchen i slutet av maj.

– Det var verkligen roligt att komma tillbaka och som tur höll också benet. Jag är inte ännu på den nivå som innan skadan, det är lite problem med koordination och beslutsfattande, säger Granlund.

Urheilulehti berättade i maj att Granlund är ligans mest ”mysteriska” spelare av kvalitet som färdas med cykel och gör inget stort nummer av sig.

– Rubriken var ju rätt så rolig och i själva verket också smickrande, minns Granlund.

För den här intervjun kom Granlund dock inte cyklande utan med sin åländska flickväns bil. Denna gång var det bråttom tillbaka eftersom föräldrarna från Pargas var på besök.

Granlund var alltså fyra år i Rovaniemi och den resan var lärorik på alla sätt. Han var 19 år när han for, Rovaniemi var långt borta och han måste prata finska i stället för sitt modermål svenska.

– Jag trivdes utmärkt, människor var trevliga och fotboll är stadens idrottsgren nummer ett.

I Rovaniemi nådde han sin karriärs hittills bästa pris då RoPS vann Finska cupen 2013. I finalen föll KuPS med Alexandr Kokkos mål 2-1. Han kom till planen i stället för Kokko då man spelat 82. minuter.

Efter säsongen fick han ett samtal från Mariehamn och eftersom det var inte säkert med fortsättning i RoPS, tackade han ja till byte av lag och flyttade till en svenskspråkig ort.

– Men modersmålet hade inget med lagbytet att göra utan IFK verkade som en intressant utmaning och ett bra projekt. Den sista säsongen i Rovaniemi var svår på grund av en skada och jag tänkte att det skulle vara roligt att få något nytt för spelkarriären, minns Granlund.

Flytten till Mariehamn underlättade även ekonomistudierna i Åbo.

– Nu är fotbollen dock det viktigaste. Först kommer spelet och sedan studierna.

Om fotboll var nummer ett i Rovaniemi, är situationen liten annan på Åland. Hela ön lever för fotbollen. Såsom Ilves-tränaren Keith Armstrong nyligen konstaterade i en intervju för ISTV, har Mariehamn på alla sätt strålande förutsättningar för fotboll.

– Speciellt sommartid är stämningen strålande. På gatan kommer folk för att prata med en, och alltid när IFK ordnar något ställer alla upp. Man tar väl hand om spelarna och om jag behöver hjälp med något, får jag det. Man håller det som man lovar och föreningen sköts yrkesmässigt.



Granlund tror att IFK har möjligheter hur långt som helst. Nu har man 3 poäng till medaljplatsen och till första platsen endast 7 poäng.

– Vi har ett mycket bra och duktigt lag. Gruppen är långt densamma som förra året och vi har egentligen fortsatt från det dit vi blev på förra säsongen. Det skulle nog vara önskvärt att vi kunde ta den första medaljen i föreningens historia, drömmer Granlund.

Söndagens match i Rovaniemi är på många sätt viktig.

– Det är roligt att åka dit. De har en ny stadion och matchen torde bli hård och svår. Om vi kommer tillbaka med segern ser vår situation verkligen bra ut.



Även om Grandlund har flyttat från Pargas, följer han alltjämt noggrant hur det går för Piffen och hoppas naturligtvis att säsongen avslutas med uppstigning till Tvåan.

– Piffen har ett bra projekt på gång och det var bra att de fick  Lindström tillbaka, säger Granlund.
Han tror också att junioråren och det att han fick redan som 15-åring spela med Piffens herrar, har en viktig del i hans spelkarriär.

– Det var till en vissa nytta och jag utvecklades som spelare på ett annat sätt än jag skulle ha gjort till exempel i TPS-juniorer.

Just nu är spelkarriären viktigast för Granlund, men i något skede kan det bli aktuellt att flytta tillbaka till Pargas.

– Pargas betyder mycket för mig och det är alltid fint att komma dit. Men jag tycker att staden kunde utvecklas från nuvarande, man kunde betona till exempel turismen och gågatan. I det avseendet kunde Pargas ta exempel av Mariehamn, avslutar Granlund.


ALBIN GRANLUND:

Född: 1.9.1989
Längd och vikt: 179 cm ja 79 kg
Förebild: Saku Koivu
Mat: Hamburgare som han fixar själv
Fortskaffningsmedel: Cykel
Familj: Flickvän och föräldrar
Motto: Vinnaren ger aldrig upp och den som ger upp vinner aldrig (Keijo Virkkala)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti