Kirjoituksia kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Pääasiassa urheilua, mutta myös joskus ajankohtaisia
asioita, politiikkaa, pohdintaa, haukkuja, kehuja jne. jne. ONNEKSI ON JALKAPALLO!

torstai 23. heinäkuuta 2015

Veikkausliigan ”mysteerisin” pelaaja viihtyy Maarianhaminassa - Albin Granlund ainoa paraislähtöinen pelaaja liigassa

(Julkaistu alunperin Paraisten Kuulutuksissa 23.7.2015)

Paraisten IF on tuottanut vuosien varrella laadukkaita pelaajia kotimaiseen Veikkausliigaan ja sitä edeltäneeseen SM-sarjaan, pelaajia jotka ovat myös niittäneet mainetta ulkomaan kentillä. Tommy Lindholmin, Jonatan Johanssonin, Stefan Strömborgin ja Mathias Lindströmin jälkeen ainoana paraislähtöisenä pelaajana Albin Granlund pitää yllä Piffenin mainetta kotimaan liigakentillä. Toki ei suinkaan voi unohtaa Jessica Lagerblomia (os. Thorn), Anna Westelundia ja Julia Tunturia, jotka ovat pitäneet yllä paraislaisen naisjalkapallon tasoa kotimaan ja myös ulkomaan kentillä.




Granlund ei ole enää kymmeneen vuoteen edustanut Piffeniä. Kaudet 2006-07 hän pelasi ÅIFK:ssa sekä Kakkosta että Kolmosta ja kaudet 2010-13 Rovaniemen Palloseurassa Liigaa ja Ykköstä. Tällä hetkellä hän edustaa toista kautta IFK Mariehamnia.

-Olen viihtynyt täällä oikein hyvin ja uskon, että meillä on tällä kaudella mahdollisuudet vaikka mihin, pohtii Granlund maarianhaminalaisen hotellin aulassa sunnuntaisen Jaro-ottelun jälkitunnelmissa.

Sunnuntain ottelu oli Granlundille ensimmäinen pitkän loukkaantumisen jälkeen, sillä toukokuun loppupuolella RoPS-ottelussa tullut takareisivamma piti hänet pitkään poissa kentiltä.

-Oli tosi hauskaa palata ja onneksi myös jalka kesti. En ole ihan vielä sillä tasolla kuin ennen loukkaantumista. Muun muassa koordinaatiossa ja päätösten tekemisessä oli vähän ongelmia, sanoo Granlund.

Urheilulehti kertoi toukokuussa Granlundin olevan Veikkausliigan ”mysteerisin” laatupelaaja, joka kulkee polkupyörällä eikä tee numeroa itsestään.

-Aika hauska otsikkohan tuo oli. Itse asiassa aika imarteleva, muistelee Granlund.

Tähän haastatteluun Granlund ei kuitenkaan tullut polkupyörällä, vaan ahvenanmaalaisen tyttöystävänsä autolla. Tällä kertaa piti päästä nopeasti takaisin, sillä vanhemmat Paraisilta olivat vierailulla.

Granlund vietti siis neljä vuotta Rovaniemellä ja se reissu oli kaikella tapaa opettavainen. Lähtiessään hän oli 19-vuotias, Rovaniemi oli kaukana ja hän joutui myös käyttämään eri kieltä, mihin oli tottunut.

-Viihdyin siellä erinomaisesti, ihmiset olivat mukavia ja jalkapallo on kaupungin ykköslaji, kertoo Granlund.

Rovaniemellä hän saavutti myös uransa toistaiseksi parhaan palkinnon, kun RoPS voitti Suomen cupin 2013. Loppuottelussa kaatui KuPS Alexandr Kokon maaleilla 2-1. Finaalissa hän tuli kentälle 82. minuutilla juuri Kokon tilalle.

Tuon kauden päätteeksi hän sai puhelun Maarianhaminasta ja kun varmuutta jatkamisesta Rovaniemellä ei ollut, Granlund tarttui IFK:n tarjoukseen ja matka jatkui uuteen paikkaan, ruotsinkieliselle seudulle. Siis paikkaan, jossa pääkieli on sama kuin hänen äidinkielensä.

-Äidinkieli ei ollut millään tapaa syynä seuran vaihtoon, vaan IFK tuntui mielenkiintoiselta haasteelta ja hyvältä projektilta. Viimeinen kausi Rovaniemellä oli vaikea loukkaantumisen vuoksi ja ajattelin, että olisi kiva saada peliuralle jotakin uutta, muistelee Granlund.



Siirto Maarianhaminaan helpotti myös opiskeluja, sillä kauppatieteiden opiskelu Turussa on huomattavasti helpompaa sieltä käsin.

-Tällä hetkellä elän kuitenkin jalkapallo edellä. Ensin pelataan ja sitten opiskellaan. Saattaa olla, että se voi viedä aikaa, naurahtaa Granlund.

Jos Rovaniemellä jalkapallo oli ykköslaji, niin Ahvenanmaalla tilanne on hieman erilainen. Koko saari nimittäin elää jalkapallolle. Niinkuin Ilves-valmentaja Keith Armstrong jokin aika sitten ISTV:n haastattelussa totesi, Maarianhaminassa kaikki puitteet jalkapallolle ovat loistavat.

-Täällä on varsinkin kesällä loistava tunnelma. Ihmiset tulevat kadulla juttelemaan ja aina kun IFK järjestää jotakin, ovat kaikki paikalla näissä tapahtumissa. Täällä pidetään pelaajista hyvää huolta ja jos tarvitsen jotain apua, niin se järjestyy aina. Kaikki mitä luvataan, se myös pidetään. Ammattimaisesti hoidettu seura, kehuu Granlund.

Niinkuin jo edellä mainitaan, uskoo Granlund, että IFK:lla on mahdollisuudet vaikka mihin. Mitalisija on tällä hetkellä 3 pisteen päässä ja ykkössijallekin on matkaa vain 7 pistettä.

-Meillä on erittäin hyvä ja taitava joukkue. Tähän kauteen meidän oli helppo lähteä, kun joukkueen runko oli pitkälti sama kuin edelliskaudella. Olemme jatkaneet oikeastaan siitä, mihin viime kaudella jäimme. Olisihan se toivottavaa, että pystyisimme nappaamaan sen seurahistorian ensimmäisen mitalin, haaveilee Granlund.

Sunnuntain ottelu Rovaniemellä on siis monella tapaa tärkeä ottelu.

-Mukavaa mennä takaisin. Siellä on uusi stadion ja luvassa on aivan varmasti kova ja vaikea peli. Jos saamme sieltä kotiin viemisiksi voiton, niin tilanteemme näyttää todella hyvältä, muistuttaa Granlund.



Vaikka mies on lähtenyt Paraisilta, niin Parainen ei ole lähtenyt miehestä. Granlund seuraa tarkkaan, miten Piffenillä menee ja toivoo tietysti, että kausi päättyisi nousuun Kakkoseen.

-Piffenillä on hyvä projekti käynnissä ja oli hienoa, että saivat Lindströmin takaisin, kehuu Granlund.

Granlund uskoo myös, että juniorivuodet ja pääsy jo 15-vuotiaana pelaamaan miesten pelejä Piffenissä, on ollut hänelle tärkeä osa peliuraa.

-Siitä saa määrätyn hyödyn ja kehityin pelaajana aivan eri tavalla kuin olisin kehittynyt esimerkiksi TPS:n junioreissa, kiittelee Granlund.

Tällä hetkellä peliura on siis Granlundille tärkeintä, mutta jossakin vaiheessa saattaa paluu Paraisille tulla ajankohtaiseksi.

-Parainen merkitsee minulle paljon ja on aina hienoa tulla sinne takaisin. Kaupunki saisi tosin mielestäni kehittyä nykyisestä, esimerkiksi vaikka turismi ja kävelykatu edellä. Maarianhamina on tässä asiassa paljon Paraisia edellä. Ehkä täältä voisi ottaa oppia, päättää Granlund.

ALBIN GRANLUND:

Syntynyt. 1.9.1989
Pituus ja paino: 179 cm ja 79 kg
Esikuva: Saku Koivu
Ruoka: Itse tehty hampurilainen
Kulkuväline: Polkupyörä
Perhe: Tyttöystävä ja vanhemmat
Motto: Voittaja ei koskaan luovuta, eikä luovuttaja koskaan voita (Keijo Virkkala)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti