Kirjoituksia kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Pääasiassa urheilua, mutta myös joskus ajankohtaisia
asioita, politiikkaa, pohdintaa, haukkuja, kehuja jne. jne. ONNEKSI ON JALKAPALLO!

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Eivät ne erotuomarit niin huonoja ole

Ensinnäkin: pyydän anteeksi niiltä lukuisilta erotuomareilta, lajista riippumatta, joita olen vuosien varrella selostuksissani haukkunut ja sortunut jopa lähes kunnianloukkauksen arvoiseen toimintaan. Anteeksi!

Ennenkuin lähden perustelemaan tuota ensimmäistä kappaletta, haluan muistuttaa, että olen aikoinaan itsekin toiminut jalkapalloerotuomarina. Toki en ihan korkeimmalla tasolla, mutta parhaimmillaan ollut avustavana erotuomarina Naisten Liigassa ja miesten Kakkosessa sekä viheltänyt joukon pelejä Kolmosesta alaspäin. Tiedän siis kuinka "helppoa" tuo erotuomarina toimiminen on. Ja minähän en muuten virheitä tehnyt! No joo...

Kuten ehkä jokunen teistä tietää, olen selostanut sekä jalkapallon että jääkiekon liigaotteluita sekä radioon että televisioon. Kaikki eivät välttämättä tiedä, että lajikirjooni selostajana kuuluvat myös lentopallo, pesäpallo, jääpallo, kaukalopallo jne. jne. Joukkuelajien lisäksi toki yksilölajejakin on tullut selostettua. Kokonaismäärä on reippaasti 1500:n paremmalla puolella.

Miksi sitten olen päätynyt tähän ratkaisuun? Syy on hyvin yksikertainen, en ole ollut puolueeton! Paikallisradion selostuksissa kun "pitää olla" oman joukkueen puolella ja kun siihen sitoutuu, niin suhtautuminen menee osittain normaalin kannattajan tapaisesti siihen, että erotuomaritkin ovat meitä vastaan. Eivät sentaan ihan kaikki. Kyllä niitäkin tuomareita matkalta löytyy, joita en muista pahemmin haukkuneeni. Nopeasti nyt mieleen tulee jalkapallon puolelta Eero Aho, Ilkka Koho ja Jouni Hyytiä. Jääkiekosta ehkä Jari Levonen. Jopa Seppo Mäkeläkin sai aikoinaan kuulla kunniansa selostuksissani, varsinkin silloin kun hän hylkäsi Ässien täysin selvän maalin joskus vuosia sitten pudotuspeleissä Tampereella Tapparaa vastaan, eikä edes jälkikäteen myöntänyt tehneensä virhettä, vaikka se hänelle nauhalta näytettiin. No se siitä.

Kun viime vuonna aloin selostamaan kotimaista jalkapalloliigaa Veikkaus-TV:lle sekä kiekkoliigan, Englannin Championshipin ja Eurooppaliigan otteluita Neloselle, huomasin, että en haukkunut erotuomareiden toimintaa kertaakaan, mitä nyt muutaman kerran vähän kummastelin tehtyjä ratkaisuja, mutta se kuuluu asiaan. Syy tähän oli selvä, näissä otteluissa olin puolueeton selostaja, vaikka porilaiset minut kuulemma Sportin mieheksi nimittivätkin Sport-Ässät -ottelussa joulukuussa. Tämä erotuomareiden rauhaan jättäminen johtuu siis tunteesta. Vaikka selostuksessa on aina tunne mukana, ilman sitä selostamisesta kun ei tulisi mitään, niin se tunne on aivan erilainen kuin puolueellisella oman joukkueen selostajalla. Tuomareiden toimintaan ei silloin kiinnitä niin paljon huomiota.

Erotuomarina toimiminen ei ole helppoa. Senhän kaikki tietävät ja harva tuohon leikkiin edes uskaltaa lähteä. Erotuomarit ovat jatkuvasti silmätikkuina ja kaikkea heidän toimintaansa arvostellaan. Nykyisessa somemaailmassa tilanne on vielä pahempi, koska se mahdollinen moka on muutamissa sekunneissa nähtävissä eri medioissa ja keskustelupalstoilla. TV-kuva on usein aika lahjomaton, mutta kun se ratkaisu pitää tehdä sekunnin murto-osassa, niin silloin mennään joskus metsään ja lujaa. Vaatii siis melko kovaa nahkaa toimia erotuomarina. Harmi, että meikäläisellä ikä on jo mennyt yli tuon erotuomarina toimimisen rajan, sillä olisi mielenkiintoista nähdä, vieläkö se on samanlaista kuin silloin noin 15 vuotta sitten, kun viimeksi olen jalkapalloa viheltänyt.

Joka tapauksessa, pyydän siis vielä kerran anteeksi ja lupaan, että tänä kesänä IS-TV:llä kotimaista jalkapalloa selostaessani pyrin toimimaan yllä esittämälläni tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti