En malta olla ottamatta kantaa viime aikoina velloneeseen keskusteluun aiheesta jääkiekko. Tämä siitä syystä, että suuri osa arvostelijoista käyttää aiheesta nimeä kaukaloväkivalta. Kysyisinkin heiltä, että mitä se sellainen kaukaloväkivalta oikein on? En ole nimittäin vielä tähän päivään törmännyt kaukaloväkivaltaan jääkiekko-ottelussa ja olen niitä sentään seurannut jo muutamalla vuosikymmenellä. Väkivaltaa on tosin joskus ollut katsomon puolella, kun jotkut fanaattiset kannattajat tai humalikot ovat keskenään nahistelleet, mutta siihen se kylläkin jää.
Jääkiekko on railakas laji. Sen me kaikki tiedämme, mutta väkivaltainen se sentään ei ole. Siellä otetaan reilusti kontaktia, taklataan ja mennään melkoisella vauhdilla. Pelin vauhti tosin on viime vuosina noussut niin kovaksi, että vahinkoja sattuu, mikä sinällään on tietysti ikävä asia. Jopa täysin puhtaissa taklauksissa (vrt. Huhtala-Kovanen, Nordlund-Peltonen) seuraukset ovat olleet ikäviä. Väkivaltaa niissä tilanteissa ei tosiaankaan ole ollut.
(Kuva: HC TPS:n facebook-sivulta)
Tuo kova vauhti on yksi niistä seikoista, jota mielestäni täytyisi ehdottomasti saada hillittyä. Ei pelkästään siitä syystä, että osin sen ansiosta sattuu näitä ikäviä tapauksia, vaan myös siitä syystä, että pelin taso kärsii selvästi liiallisesta vauhdista. Kiekot eivät pysy kovassa vauhdissa pelaajien lavoissa jne. Yksi ratkaiseva tekijä tähän vauhdin nousemiseen on ollut punaviivan poistaminen. Nyt kun ei enää ole vaaraa kahden viivan syötöstä, niin keskialue ohitetaan niin nopeasti, että hitaampaa huimaa.
Toinen asia mihin pitäisi kiinnittää huomiota on pelaajien keskinäinen kunnioittaminen. Syksyllä Tepsissä vieraillut Mikko Koivu oli huolissaan juuri tästä asiasta. Hänen mielestään pelaajien keskinäinen kunnioittaminen on NHL:ssä aivan eri tasolla kuin SM-liigassa. Olisiko tässä siis jonkinlaisen keskustelun ja koulutuksen paikka?
Paljon puhutaan myös turvakaukaloista. Niistä saattaa tosissaan olla apua, mutta yksi suomalaisen jääkiekon ongelmista on myös se, että kaikki pelaajat eivät yksinkertaisesti osaa ottaa taklausta vastaan oikealla tavalla. Suomalaisessa jääkiekkokasvatuksessa kun tätä ei taideta ottaa huomioon samalla tavalla kuin esimerkiksi suuren veden takana. Tämän toi mielestäni hyvin esille TPS Juniorijääkiekon valmennuspäällikkö Niklas Lundman pari päivää sitten Turun Sanomien haastattelussa. Kun pelaaja osaa ottaa taklauksen oikealla tavalla vastaan, vältytään useasti myös vahingoilta. Eihän esimerkiksi NHL:ssä jouduta keskustelemaan näistä asioista kuin meillä. Meillä tosin keskusteluun tuntuvat ottavan osaa sellaiset tahot, jotka eivät oikein tunnu asioita ymmärtävän, jopa ylintä poliisijohtoa myöten. Hyvä esimerkki tästä oli myös Tuomisen Hannun yleisönosastokirjoitus Turun Sanomissa keskiviikkona. Aika mauton kirjoitus.
Otanpa tässä vielä esimerkiksi yhden lajin, josta en kyllä henkilökohtaisesti pidä, mutta otetaanpa nyt kuitenkin esille. Kyseessä on nimittäin amerikkalainen jalkapallo. Jos se ei ole väkivaltainen laji, niin mikä sitten on? Jo pelkästään harjoituksissa juostaan suurin piirtein seiniä päin, hakataan päitä yhteen ja taklataan kaveria. Ja tämä kaikki tehdään siitä syystä, että osataan ottaa niitä taklauksia vastaan. Tosin taitaa niillä harjotteilla olla jotakin muutakin merkitystä, mutta kun en lajia tunne sen enempää - enkä haluakaan - niin olkoon tämä vertauksena. Väkivaltaisempia lajeja on tietysti nyrkkeily, jossa niitä aivovammoja tulee myös ja nykyisin muotiin noussut vapaaottelu, missä kaveria lyödään surutta. Aika kaukana puhtaasta urheilusta. Ja onhan näitä, joissa yhtä lailla sattuu ja tapahtuu, mutta jääkiekko nyt vaan on jostakin syystä haluttu laittaa seinää vastaan.
Paljon muutakin tähän voisi kirjoittaa, mutta antaa nyt olla. Ehkä sitten joku toinen kerta. Laitanpa vielä tähän päätteeksi yhden kohdan jääkiekon säännöistä:
"Pelaaja on velvollinen pitämään päänsä ylhäällä ja tiedostamaan asemansa ja mahdollisuus taklatuksi tulemisesta. Taklatuksi tuleminen on normaali tilanne ottelussa ja pelaajien pitää olla valmistautuneita suojaamaan itseään sääntöjen sallimalla tavalla."
Sääntökirjasta lainaamaasi pätkään sopii hyvin jatkoksi IFK-ikoni Matti Hagmanin kommentti.
VastaaPoistahttp://www.iltasanomat.fi/sm-liiga/art-1288544126165.html?pos=ok-nln
" Hagman korostaa, että vastuu ikävässä tapahtumassa oli Peltosella.
- Kaukalossa pää on aina pidettävä pystyssä. Varsinkin kaukalonlaidan läheisyydessä, niissä kuuluisissa ahtaissa väleissä, pelaajan on pidettävä huolta itsestään. Se hieman Villeltä kyseisessä tilanteessa unohtui." IS
en jakasanu lukea ku vähä alusta ku ei kiinnosta toi miekkailu pätkän vertaa, mutta kysyit alkutekstissä että mitä on kaukaloväkivalta. Etkä ole kuulemma moiseen ikinä törmännyt. Korostan, että en seuraa lajia, mutta rohkenen väittää, että Semir Ben Amorin ja Ville Peltosen välinen yksipuolinen lämminhenkinen harmiton kontakti saattaa jonkun kukkahattutädin tai -sedän mielestä täyttää argumentin kaukaloväkivallasta. Mutta koska en ole lajin sisäpiirissä, mulla ei liene oikeutta tällaiseen provoisoivaan kannanottoon. Luultavasti kehotetaan pukeutumaan hameeseen kun tälaista skeidaa tänne kirjoittelee?
VastaaPoistaMiten tänne muuten saa lisättyä kommentoijan nimen?
Tv. Kapa 5v.
Onko nämä muuten kaukaloväkivaltaa? Kunhan vaan kysyn:
VastaaPoistahttp://www.iltalehti.fi/jaakiekko/2011112814834167_jk.shtml
Tässä linkissä n. 15 tapausta joita voi kutsua kaukaloväkivallaksi. Toki sitä voidaan kutsua myös normaaliksi jääkiekko-otteluksi, jossa moinen käytös "kuuluu peliin". Tästä(kin) syystä mua ei moinen meininki kiinnosta ja puen hameen päälle ja alan seuraamaan Manch.U - Real Madrid peliä!
Tv. Kapa 50v.
ja tässä se puuttuva linkki
VastaaPoistahttp://www.hs.fi/urheilu/SM-liigan+kaukalov%C3%A4kivalta+edennyt+vain+kerran+oikeuteen+asti/a1305598487974