Kirjoituksia kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Pääasiassa urheilua, mutta myös joskus ajankohtaisia
asioita, politiikkaa, pohdintaa, haukkuja, kehuja jne. jne. ONNEKSI ON JALKAPALLO!

tiistai 5. kesäkuuta 2012

Hyvää viiniä tulee muun muassa Chilestä

Minulla oli tänään mukava kunnia päästä maistelemaan hyviä viinejä. Viime vuonna Viinille -lehden äänestyksessä Vuoden viiniravintolaksi valitussa Viinille ravintolassa järjestettiin tänään chileläisen Tarapaca -viinien maistelutilaisuus.

Tarapaca valmistaa 800 000 tynnyriä erilaisia viinejä vuodessa ja 25 prosenttia sen viineistä myydään tietysti viinin kotimaassa Chilessä. Suurin vientimaa on viinin toiseksi myydyin maa Brasilia ja yllättäen Suomi sinnittelee maailmanlaajuisesti kyseisen viinin viidenneksi suurimpana myyntimaana. Pääviinintekijä Ed Flahertyn, joka oli paikalla viinejä esittelemässä, mukaan tämä on jo kolmas kerta, kun hän vierailee Suomessa näissä merkeissä viimeisen kahden vuoden aikana. Saman määrän visiittejä tämä kalifornialaislähtöinen viinin tekijä on tehnyt myös Brasiliaan. Se ehkä kertoo jotakin viinin asemasta Suomessa.

Meitä oli paikalla tuollaiset 10 henkilöä ja maistelussa oli yksi kuohuviini, kaksi valkoviiniä ja neljä punaviiniä. En ole henkilökohtaisesti kovinkaan suuri kuoharin ja valkoviinin ystävä, joten ohitin ne kohtuullisen nopeasti, koska odotin tietysti kieli pitkällä maisteltavia punaviinejä.

Ensimmäisenä niistä maistoimme Tarapaca Terroir La Cuesta Cabernet Sauvignon Syrahia, jossa rypäleet Cabernet Sauvignon ja Syrah menevät osuuksiltaan tasan 50-50. Odotin paljon, koska Syrah on lempirypäleeni, mutta petyin. Mausteisuus ja pieni savuisuus toivat viiniin hieman ummehtuneen maun.

Toisena vuorossa oli Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon, joka ei odotusteni mukaisesti ollut minuun makuuni. Hieman pliisu ja laimean oloinen viini.

Kolmantena vuorossa oli Tarapaca + Plus, josta sitten löytyi jo makua. Täyteläinen ja kypsä maku sekä pitkä jälkimaku sopivat minulle. Rypäleissä varsinainen sekoitus: Syrah 32 %, Carmenere 25 %, Cabernet Franc 18 %, Cabernet Sauvignon 16 %, Merlot 6 % ja Petite Verdot 3 %. Ilmankos oli hyvää, sillä olihan Syrah taas hallitsevassa roolissa.

Viimeisenä ja varsinaisena kruununa vuorossa oli Tara-Pakay. 67 % Cabernet Sauvignonia ja 33 % Syrahia ja se maku. Täydellistä. Pitkä jälkimaku ja pehmeän maistuva viini. Jos oikein ymmärsin tätä viiniä tulee Alkoon vain 228 pulloa ja hinta pyörii 45 euron nurkilla. Jälleen kerran tuli siis todistettua, että todella hyvästä viinistä joutuu myös maksamaan.

Ja kerrottakoon nyt myös ne muiden viinien nimet. Kuohuviini oli Tarapaca Brut Sparkling ja valkoviinit Tarapaca Reserva Chardonnay ja Tarapaca Gran Reserva Sauvignon Blanc.

Jos kukkarosi ei kestä tuota Tara-Pakayn 45 euroa, niin suosittelen ehdottomasti maistamaan Tarapaca + Plussaa. Ja lisää tietoa löytyy täältä tai täältä.

Ja jos et muuten ole koskaan vielä poikennut Viinille Ravintolassa, niin suosittelen. Paikan viinivalikoimasta löytyy aivan varmasti myös sinulle sopiva ja maistuva viini.

Kuvassa etualalla Tara-Pakay -viinin pullo ja osa maistelluista viineistä lasiin kaadettuna. Vasemmalla oleva henkilö on Viinille Ravintolan toinen omistaja Mika Melasniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti