Kuten otsikkokin kertoo, ovat tämän vuoden kuntavaalit onnellisesti takana ja henkilökohtaisesti sain "mukavan vaalivoiton." Olin Paraisilla ehdokkaana kuntavaaleissa syksyllä 2004, asuttuani hädin tuskin runsaan vuoden paikkakunnalla. Tuolloin sain yllätyksekseni peräti 11 ääntä, joka oli silloin hieno saavutus. Vuoden 2008 vaaleissa en mukana ollut, koska tuolloin asuin Turussa, mutta palattuani harharetkeni jälkeen pari vuotta sitten takaisin Paraisille, minua pyydettiin jälleen ehdokkaaksi, johon sitten pitkällisen pohdinnan jälkeen suostuin.
Päätin jo ehdokkaaksi ryhtyessäni, että oma vaalibudjettini tulee olemaan nolla euroa ja se myös piti. Ellei siihen sitten lasketa vaalivalvojaisissa ostettuja oluita. No joka tapauksessa, vähiin se joka tapauksessa jäi. Kunnallisvaalit osuivat omalta kohdaltani huonoon väliin, sillä juuri silloin, kun olisi pitänyt tehdä jonkinlaista kampanjointia, olin joko ulkomailla tai kiertämässä jääkiekon ja jalkapallon perässä jossakin päin Suomea. Siitä huolimatta sain vaaleissa 19 ääntä, joka prosenteissa laskettuna on peräti 73 prosentin nousu edellisiin vaaleihin. Upea henkilökohtainen vaalivoitto siis!
Näissä vaaleissa Paraisilla saavutettiin se tärkein eli RKP:n määräenemmistö Paraisten valtuustossa kaatui, sillä ruotsalaiset saivat 43:sta valtuustopaikasta vain 20. Tämä ei kuitenkaan välttämättä aiheuta suuria riemunkiljahduksia, sillä aivan varmasti RKP:läiset pyrkivät tavalla tai toisella pitämään asemansa ja loogisin tie tässä on jonkinlainen yhteenlyöttäytyminen vihrpiiperoiden kanssa, jotka saivat valtuustoon 3 paikkaa. Jos tämä toteutuu, niin laskisin, että piiperot tuolloin pettävät äänestäjänsä, mutta toisaalta en olisi tuosta niin kovin yllättynyt, sillä senhän he osaavat.
Paraisten valtuusto myös uusiutui rankalla kädellä, sillä 43 valtuutetusta peräti 29 on uusia. Tilanne on siis mielenkiintoinen. Toivoa sopiikin, että tämän valtuusto myötä myös joissakin toimintatavoissa tapahtuu muutoksia. Ensimmäisenä tulee mieleen kaupungin kaksikielisyyden toteuttaminen oikealla tavalla. Myös kaupungin Suomea äidinkielenään puhuvien asema kuuluu ottaa huomioon mm. kaupungin virkoja täytettäessä jne. Nykyisinhän jokaiseen toimeen suurimpana ehtona suurin piirtein on Ruotsinkielen taito. Sillä Suomella nyt ei niin kauheasti ole väliä.
Sama ongelma tällä hetkellä on myös lasten ja nuorten kohdalla. Kaupunki tarjoaa kyllä kaikenlaisia aktiviteetteja ja tapahtumia, mutta näitä järjestettäessä unohdetaan tyystin Suomenkieliset lapset ja nuoret. Suomenkielisiä lapsia kun ei saa aktiviteetteihin mukaan, jos ohjaajat järjestään puhuvat vain Ruotsia. Kun puhutaan paljon tuosta nuorten syrjäytymisesti, niin Paraisten kaupunki on hyvin ansiokkaasti jo vuosikausia auttanut tuon syrjäytymisen toteutumista nimenomaan Suomenkielisten nuorten osalta. Tähän toivottavasti saadaan pikaisesti muutosta. Ja samalla kun tämä puoli saadaan kuntoon, niin sillä on taas oma heijastuksensa ennemmin tai myöhemmin myös paljon keskustelua aiheuttaneeseen vanhustenhuoltoon, sillä nuoristahan kasvaa se tulevaisuus, joka pitää niistä vanhuksista huolta.
Ja onhan uudella valtuustolla paljon muitakin tehtäviä, joita sen pitää tehdä. Yksi niistä on tietysti tehdä kaupungista houkuttelevampi ja ennenkaikkea yrittäjäystävällisempi paikka. Tämä on aihe, josta valtuustoon valittu Kokoomuksen Petri Abrahamsson on onnistuneesti kirjoittanut mm. Paraisten Kuulutuksissa ja Paraisten Kokoomuksen facebook-sivulla. Samoilla ajatuksilla menen tuossa asiassa minäkin ja voisin pyydettäessä antaa muutaman hyvän vinkinkin. Kuntaliitosasiaan en lähde tässä sen enempää ottamaan kantaa muuta kuin, että Paraisten tulisi säilyä itsenäisenä kuntana ja toivottavasti kaikki 43 valtuutettua ovat myös tämän asian kannalla.
Odotankin mielenkiinnolla, mitä Paraisten uusi kaupunginvaltuusto tulee seuraavan neljän vuoden aikana tekemään ja lupaan olla piikkinä lihassa, jos mitään muutoksia ei tapahdu.
Kiitos myös kaikille, jotka näissä vaaleissa antoivat äänensä minulle. Olen nöyrästi yllättnyt äänistäni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti