Kirjoituksia kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Pääasiassa urheilua, mutta myös joskus ajankohtaisia
asioita, politiikkaa, pohdintaa, haukkuja, kehuja jne. jne. ONNEKSI ON JALKAPALLO!

perjantai 4. toukokuuta 2012

Kuka sitä kuuntelee ja kuka sitä katselee?

Kotimainen jalkapallokausi on hyvässä vauhdissa ja kaikkien ennusmerkkien mukaisesti näyttää siltä, että luvassa on jälleen mielenkiintoinen kausi. Ja kaiken huipuksi vielä turkulaisittain ajatellen, kaudesta saattaa tulla jopa herkullinen.

Kotimainen jalkapallo on valitettavasti viime vuosien aikana ollut melko pahasti henkitoreissaan. Katsojamäärät ovat pudonneet ja samalla myös radio- ja televisioaika on pudonnut lähes minimiin. Missähän on vika? Nopea ja helppo vastaus tähän on tietysti se, että vika Suomen kansassa.

Suomi on jääkiekkomaa. Ja edelleen ainoa Euroopassa, missä jalkapallon arvostus häviää tälle talviselle lajille lähes 100-0. Ja näinhän sen ei pitäisi olla! Asenteet Suomessa ovat kuitenkin niin syvällä, että jalkapallon nouseminen sille kuuluvaan asemaan on lähes mahdotonta. Ei toki tietenkään toivotonta, mutta kuten se nähtiin aikoinaan mm. Norjassa, edellyttää se ensin maajoukkueen menestystä. Suomalaiset kun kulkevat menestyksen perässä.

Puheet siitä, että Suomessa pelattaisiin potkupalloa, ovat todella vanhakantaisia ja henkilöt, jotka niin sanovat, voisivat suorastaan hävetä sanomisiaan. Jalkapallo on maailmanlaajuisesti niin levinnyt laji, että vaikka Suomen ranking-sijoitus huiteleekin kaukana huippumaista, pelataan Suomessakin hyvää jalkapalloa - ei tosin aina. Tähän voisinkin lainata Englannin maajoukkuevalmentaja Roy Hodgsonia, joka aikoinaan sanoi: "olen nähnyt tuhansia ja tuhansia jalkapallo-otteluita ja suurin osa niistä on ollut erittäin huonoja pelejä."

Mutta nyt olen luisunut alkuperäisestä aiheestani sivuraiteille. Minun kun piti kirjoittaa kotimaisen jalkapallon alennustilasta radioissa ja televisiossa. Kotimainen jalkapallo kuuluu radion välityksellä tällä hetkellä kohtalaisen heikosti. Yle Puhe lähettään raportteja peleistä, jos illan aikana pelataan vähintään kolme ottelua, mutta esimerkiksi pelattaessa jääkiekon finaaleja sekin jätti häpeällisesti kokonaisen kierroksen väliin jääkiekon edestä. Ylellä on siis iso asennevamma!

Paikallisradiot eivät oikeastaan koskaan ole olleet erityisen innostuneita jalkapallosta. Auran Aallot selostaa tälläkin kaudella TPS:n vierasottelut, mutta tämänkin toteutuminen on ollut pitkälti allekirjanneen jalkapallohulluuden ansiota. Aaltojen lisäksi kiertueella käyvät Ålands Radio, joka on alusta lähtien selostanut IFK pelejä liigassa, ja Radio Vaasa, joka uutena selostaa tällä kaudella Vepsun vieraspelejä.  (Lähde: Mediamonitori). Muut paikalliset sitten aika vahvasti vaikenevat.

Toki voidaan myös myöntää, että kiinnostuksen puute ei ole pelkästään paikallisradioiden syytä. Suuri syy on myös sponsoreiden eli siis mainostajien asenteessa, jotka aika useasti vastaavat, että kuunteleeko niitä pelejä kesällä kukaan? Vastaus on yksinkertainen: kuuntelee. Esimerkiksi viimeisessä TPS:n vierasottelussa Kuopiossa KuPSia vastaan Aaltojen nettikuuntelijoiden määrä oli samalla tasolla, kuin se on talvella jääkiekossa. Kyllä niitä siis kuunnellaan. Jalkapalloa voi kesällä kuunnella radiosta siellä kesämökilläkin tai veneiltäessä saaristossa jne. jne. Jalkapallon kuuntelumahdollisuus on siis huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi jääkiekolla. Mutta taas törmäämme tässä asiassa asenteeseen.

Entäs sitten tuo televisio? Urho-TV lähti pari kautta sitten liikkeelle suureellisesti näyttäen kierroksen kaikki ottelut joko netissä tai televisiossa. Ihmettelen miksi, koska alusta saakka oli tiedossa, että se ei tule olemaan taloudellisesti kannattavaa. Kenenhän ajatus sekin mahtoi olla? Miettikää nyt, jokaiselle paikkakunnalle muutama kameramies, ohjaaja ja selostaja. Ottelusta riippuen paikalla siis 5-10 henkilöä jokaisella paikkakunnalla, plus muut kulut päälle. Tiesihän sen se kuuluisa sokea Erkkikin, että se ei tule toimimaan. Ja kaiken tämän hölmöilyn jälkeen tilanne on se, että nyt jokaiselta kierrokselta lähetetään yksi ottelu Urhon pääkanavalla. Hieno asia, että lähetetään, mutta kuka niistä tietää? Minulla ei ainakaan ole harmainta aavistustakaan siitä, että mikä on kulloinkin kierroksen ottelu. Tosin syynä on varmasti aika pitkälti myös se, että minulla ei ole noita maksullisia kanavia, joista pelit tulevat, mutta muutenkin tuntuu siltä, että sen  markkinoinnin eteen tehtävä työ on huonoa - jos sitä on lainkaan. Taitaa olla jalkapallo Urholle riippakivi, joka täytyy vetää sopimuskauden loppuun asti läpi säästöliekillä.

Yksi ongelma on tietysti myös stadionit. Kunnon tv-kuvan saaminen suomalaisilta stadioneilta on haastavaa, sillä osa stadioneista on niin surkeita, että laajan ja kunnollisen tv-kuvan saaminen on vaikeaa. Jos totta puhutaan, niin sellaiseen pystytään kunnolla korkeintaan Lahdessa ja Kuopiossa. Lähelle pääsevät Turku ja Helsinki. Muualla se onkin sitten sitä mitä se on. Toinen ongelma on tietysti se jalkapallotarjonta, mitä meille tarjotaan kansainvälisistä otteluista. Suomalaisissa tv-otteluissa kun katsomossa näkyy katsoja siellä täällä ja välillä vähän tyhjää hiekkapenkkaa jne. Kansainvälisissä peleissä pääasiallisesti katsomoa ja yleisöä riittää kentän jokaiselle osa-alueelle. Meillä on siis myös olosuhdeongelma.

Ja mitä tulee radioihin, niin liigahan edellyttää liigapaikkakunnilta, että stadioineille kuuluu olla paikallisradiota varten  kiinteä puhelinselostuslinja, mutta totuus on jotain muuta. Joiltakin paikkakunnilta se löytyy, kunhan muistaa ajoissa muistuttaa. Joiltakin paikkakunnilta vastaus on, että kun kerran kyseessä on kaupungin omistama kenttä, me emme olosuhteille voi mitään. Ja toisilla paikkakunnilla sitä vaan ei ole, eikä tule! Valitettavasti näin on.

Olkoon tämä vuodatus nyt tässä, alkaa nimittäin käsi puutumaan ja töitäkin pitäisi tehdä.

2 kommenttia:

  1. Hyvä ja täyttä asiaa oleva kirjoitus! Seurojen, liittojen ja medioiden lisäksi meidän urheiluhullujen pitää kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Ensimmäiseksi hoidetaan itsemme katsomoihin ja seuraavaksi projektiksi otetaan kavereiden raahaaminen mukaan vaikka väkisin.

    Pienillä teoilla ja sitkeydellä voidaan saada muutosta aikaan.

    VastaaPoista
  2. Hieno pohdinta. Pitkälti samaa mieltä. Pitää kyllä kiittää noista Tepsin vieraspelien selostuksista.

    Ehdottomasti hienoa antia ja työtä ollut vuosien varrella. Asia vielä korostuu nyt kun erityisesti TV:n puolella on Veikkausliigan osalta kohtuullisen järkyttävä hiljaisuus.

    VastaaPoista