Kirjoituksia kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Pääasiassa urheilua, mutta myös joskus ajankohtaisia
asioita, politiikkaa, pohdintaa, haukkuja, kehuja jne. jne. ONNEKSI ON JALKAPALLO!

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Jalkapallon Pelaajayhdistys miehen ikään

Suomalaisten jalkapalloilijoiden pelaajayhdistyksen perustamiskirja allekirjoitettiin 7.5.1990, mutta vasta pari vuotta myöhemmin se rekisteröitiin virallisesti nimellä Suomen liigafutaajat ry. Yhdistys juhlii siis tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan.

Yhdistyksen puheenjohtajina on toiminut joukko kotimaisen jalkapallon huippunimiä. Ensimmäinen puheenjohtaja oli Jari Europaeus ja häntä ovat seuranneet Petri Jakonen, Mika Palmgren, Tommi Koivistoinen, Jyrki Rovio, Markus Juhola, Marco Casagrande, Ville Nylund, Tero Koskela ja Hannu Tihinen. Melkoinen joukko tunnettuja jalkapallomiehiä siis.

Yhdistys on vuosien varrella saanut paljon aikaan, vaikka sen taival jalkapalloilijoiden edunvalvojana ei tietenkään ole ollut helppo. Yhdistyksen toiminta aktivoitui merkittävästi vuonna 1999 Rovion Jyrkin tultua puheenjohtajaksi ja samaan aikaan alkoi myös minun taipaleeni Pelaajayhdistyksessä. Olen siis ollut mukana yhdistyksen toiminnassa jo peräti 13 vuotta. Pari ensimmäistä vuotta meni "hapuilevasti" syöttämällä uutisia STT:n urheiluun, jonka avustajana tuolloin toimin, mutta vuonna 2001 Juholan Markuksen tultua puheenjohtajaksi toimenkuvani virallistettiin yhdistyksen tiedottajana ja tässä tehtävässä olen toiminut siitä asti.

Tuon 13 vuoden aikana on tullut nähtyä kaikenlaista ja ennenkaikkea myös kuultua kaikenlaista, sillä kulisseissahan tapahtuu aina mielenkiintoisia asioita, Joskus jopa niin mielenkiintoisia, että toimittajana harmittaa, että ei voi niitä asioita julkisesti minnekään kertoa. Toisaalta se on seikka, joka tekee tästä tehtävästä mielenkiintoisen.

Suomalaisten jalkapalloilijoiden asema on vuosien saatossa muuttunut ja monilta osin parantunut. Nykyisellään yhdistyksellä on yli 1 600 jäsentä, jotka koostuvat miesten liigan, ykkösen ja kakkosen pelaajista sekä naisten liigan ja ykkösen pelaajista. Kattavuus on siis melkoinen ja kun yhdistyksellä on tarjota jokaiselle mm. lainopillinen neuvontaja ja paljon muita etuja, voidaan todeta, että siltä osin suomalaisilla jalkapalloilijoilla menee hyvin.

Tosiasia kuitenkin on, että ei välttämättä mene. Yhdistys on jo jonkin aikaa yrittänyt saada aikaiseksi yhtenäiset pelaajasopimukset kattamaan yllä mainitut sarjatasot, mutta tällä hetkellä sellaista ei ole. En lähde tässä sen enempää ottamaan kantaa asiaan tai kertomaan, mistä kiikastaa, että sopimusta ei ole syntynyt. Sen verran kuitenkin, että jo tällä viikolla asiaan odotettiin jonkinlaista ratkaisua, mutta sen tekeminen siirtyi kesäkuun puoliväliin.

Joka tapauksessa haluan omalta osaltani onnitella 20-vuotiasta pelaajayhdistystä ja käy tutustumassa yhdistyksen juhlajulkaisuun, mistä lehden tekijä oli "ansiokkaasti" unohtanut yhdistyksen tiedottajan listatessaan yhdistyksen toimijoita (kuulostaako katkeruudelta? hehheh). Mutta toisaalta tärkeintä on yhdistyksen toiminta, eikä oman nimen esille saaminen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti